A Estrada suma a marca Rabiosa ao seu catálogo de sidras artesanais

A familia das sidras estradenses segue crecendo. A marcas xa consolidadas no mercado como Ribela ou Peroja acaba de unirse a etiqueta Rabiosa, que recibe o nome dunha variedade autóctona de mazá de excelente calidade para a produción de sidra. «A Rabiosa é orixinaria de Callobre. É unha mazá branca, pequena e agria. Non é comestible, pero ten algo especial. Para sidra é das mellores porque ten moito zume e consigue facer fermentar a sidra de maneira óptima», explica o empresario Orlando Villamayor.

Villamayor procede dunha familia de sidreros de toda a vida. O seu avó, José María Torres, era orixinario de Callobre e foi un dos fundadores da mítica queixaría O Labrador Estradense. Ademais dos queixos, tamén lle tiraba a horticultura. Por iso emprendeu unha plantación de manzanos e montou unha sidrería. «Recordo que na súa casa había toneladas de mazá», comenta Villamayor. José María morreu nova, pero a súa filla Isaura Torres e o seu xenro Manuel Villamayor deron continuidade á tradición. «O meu pai plantou maceiras en serie tanto en Callobre como en Pardemarín, de onde era el», explica Orlando Villamayor.

Precisamente na casa familiar de Pardemarín é onde Orlando Villamayor, a súa filla Patricia Villamayor Neira e a súa parella, Manuel Gestoso, acaban de emprender unha nova aventura empresarial. Habilitaron na casa unha sidrería artesanal e conseguiron o selo do Consello Regulador dá Agricultura Ecolóxica de Galicia (Craega) para producir sidra ecolóxica coa froita procedente duns dos manzanos máis veteranos do municipio.

Aposta pola Rabiosa

Entre as plantacións da parroquia de Callobre e as de Pardemarín, a familia conta con preto de cinco hectáreas de manzanos en produción. Algunhas árbores son da variedade Rabiosa, pero tamén os hai de Ernestina, Durona, Coloradona, de Régaa, Regona, Raxao ou Clara, moitas delas variedades procedentes de Asturias que no seu día se introduciron en Galicia. No entanto, a familia quere facer unha aposta pola Rabiosa, que é a que dá nome á súa sidra, para que non se perda. «Esa variedade non se pode perder», di Villamayor.

 

A sidrería de Pardemarín produciu o ano pasado, de modo simbólico, uns 3.000 litros. Este ano prevé lanzar ao mercado uns 12.000 litros entre todos os produtos da marca, que xa conta con rexistro sanitario.

Produciranse, sobre todo, sidra natural e ecolóxica, pero tamén se ofertará vinagre de sidra e incluso xenebra, grazas ao acordo alcanzado cunha destilería. O obxectivo é pechar o círculo e abarcar a produción da mazá, a súa transformación en sidra e o aproveitamento integral dos restos da froita para vinagre ou xenebra. Tamén está previsto comercializar zume de mazá.

O produto venderase en pequenas tendas de produtos ecolóxicos e a través da web que a empresa xa ten en marcha: www.rabiosa.es.

Todos os artigos se comercializan a través de Biostore SL, fundada hai dous anos e da que a moza Patricia Villamayor Neira é administradora única.

Apadriñar un manzano e probar a sidra no lagar

A familia Villamayor pretende facer da sidra o epicentro dun proxecto de desenvolvemento rural máis ambicioso que inclúe iniciativas turísticas -como rutas entre manzanos ou degustacións no lagar- e outras de compromiso -como apadriñar un manzano-. A familia rexenta en Callobre a leira A Sobreira, unha plantación na que por 100 euros ao ano é posible apadriñar un manzano. O padriño recibe unha caixa da colleita anual de sidra, un vaso e unha botella de vinagre co logo da sidrería e o nome do seu manzano, unha camiseta da marca Rabiosa e un percorrido explicativo con degustación no lagar.

 

III Andaina da Mazá e da Sidra

Unha trintena de persoas participaron este sábado na terceira edición da Andaina dá Mazá e dá Sidra, programada pola sidrería da familia Villamayor. Partindo do Campus dá Mazá e dá Sidra -a leira experimental que a familia ten en Callobre- a comitiva emprendeu ruta cara a Cereixo e visitou os muíños de Pardemarín para acabar, tras 10 quilómetros, nos pomares e a sidrería de Rabiosa. Alí houbo degustación de mosto e sidra de mazá.